به گزارش شهرآرانیوز، با توجه به الگوی مصرف اشتباه و تغییرات اقلیمی در کشورمان چندسالی است که با ناترازی انرژی دستوپنجه نرم میکنیم؛ ناترازی که اینروزها به قطعی برق منجر شده است و صدای انتقادات اهالی صنایع و مردم را به گوش فلک میرساند. ناترازی که نمیتوان گفت در کدام دولت ایجاد شده است؛ یعنی اساسا زمانی که با چالشی اینچنینی مواجه میشویم، همانطورکه نمیتوان در کوتاهمدت به حلوفصل آن پرداخت، نمیتوان در کوتاهمدت هم آن را ایجاد کرد؛ بلکه چالشی مانند ناترازی انرژی آن هم در کشوری چون ایران که چشم همگان به انرژی و منابع آن دوخته شده است، نتیجه یک فرایند است که طی سالها ایجاد شده است، بنابراین باید با راهکارهای درست و بموقع به حل آن پرداخت که نیازمند تدبیر و چارهاندیشی مسئولان ذیربط است.
یکی از این راهکارها افزایش بهرهوری انرژی است که از طریق استفاده از فناوریهای نوین و اجرای استانداردهای اجباری بهرهوری انرژی در تولید تجهیزات و ساختوسازها میسر میشود؛ همچنین از دیگر راهکارها میتوان به کاهش تلفات شبکه، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، مدیریت تقاضا و اصلاح الگوی مصرف و بهینهسازی تولید و توزیع اشاره کرد. البته ناگفته نماند که مقابله با چالشهای سیاسی و اقتصادی اعم از کاهش اثر تحریمها و حمایت از بخش خصوصی در عبور از وضعیت ناترازی انرژی مثمرثمر خواهد بود.
بهطورکلی رفع ناترازی انرژی در ایران نیازمند ترکیبی از راهکارهای فنی، اقتصادی و فرهنگی است. تمرکز همزمان بر عرضه و تقاضا، همراه با اصلاح قوانین و جلب مشارکت عمومی، میتواند به ایجاد تعادل پایدار در سیستم انرژی کشور کمک کند. اجرای این راهکارها علاوه بر کاهش ناترازی، امنیت انرژی و کاهش آلایندگی را نیز به دنبال خواهد داشت.
در خصوص وضعیت فعلی ناترازی کشور با حسن مرادی، استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران و کارشناس حوزه انرژی به گفتوگو پرداختیم که شرح آن را در ادامه میخوانید.
مرادی در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، اظهار کرد: ایران یک کشور در حال توسعه است و به همین دلیل در تمام کشور ساختوساز در حال انجام است که در پی این ساختوسازها نیازهایی ایجاد میشود؛ یعنی اگر میگوییم یک میلیون مسکن میخواهیم بسازیم، یک میلیون مسکن مساوی با یک میلیون انشعاب است، به علاوه که مسکنهایی نیز توسط مردم ساخته میشود.
وی افزود: توسعه فراگیر کشور نیاز به برق، مسکن بیشتر و توسعه شبکه برق دارد. در دوران رژیم سابق تعداد معدودی از روستاهای ما از برق برخوردار بودند، اما امروز پوشش برق به یکی از مهمترین پوششها در تمام کشورهای درحالتوسعه تبدیل شده است.
این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه تصمیمات جزیرهای در کشور ما بسیار مؤثر است، گفت: شورای شهر تهران میخواهد مقبولیت ایجاد کند و به عنوان مثال نرخ کرایه تاکسیها ۴۰ درصد افزایش یافته است، خدمت رئیسجمهور کشورمان عرض کردم که مگر نرخ بنزین و گازوئیل افزایش یافته است که نرخ کرایه تاکسی گران میشود و شما اعتراضی نمیکنید؟
مرادی در ادامه تصرح کرد: نرخ تاکسی یک شاخص است و زمانی که نرخ تاکسی افزایش مییابد، نرخ تمام کالاها افزایش مییابد. اگر قرار بود نرخ حملونقل را گران کنیم، بنزین را گران میکردیم، دولت به بودجه خود فشار میآورد و قیمت بنزین را افزایش نمیدهد، اما برخی قیمت تاکسی را به هر دلیلی افزایش میدهند.
وی افزود: طی سالهای مختلف برنامهریزی ۵ ساله توسعه داشتیم، اما متأسفانه اجرا نکردیم. در مجلس هفتم تصویب شد که ۲۰ نیروگاه اتمی ساخته شود و واقعا باید اجرا میکردیم. باید بخشی از ناترازیهایمان را با انرژی اتمی جبران میکردیم که نکردیم؛ از طرفی کمبود نزولات آسمانی مزید بر علت شده است.
نماینده دوره ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نیروگاههای برقآبی ما بخش عمده نیروی برق را تأمین میکردند، علاوهبر آب مصرفی برق مصرفی را نیز تأمین میکردند و کمبود آب موجب شده عملا این نیروگاهها نتوانند به بهرهمندی برسند و راندمان نداشته باشند که بخشی از نیازهای جامعه را تأمین کنند. وقتی که ما کمبود آب داریم، باید با منابع موجود و نیروگاههای حرارتی و سیکل ترکیبی مشکلات را حل کنیم.
مرادی به یک اجلاس محیط زیست در ژاپن اشاره کرد و گفت: وزیر محیط زیست ژاپن در یک اجلاس محیط زیست گفت «در فصل تابستان کت نمیپوشیم و در سال اول که کت نپوشیدیم ماهانه ۲۰ میلیون دلار صرفهجویی کردیم». کت به صورت کلی یک فراورده انگلیسی است که برای غالبکردن پارچه خود کتوشلوار را طراحی کردند و اینگونه تلقین کردند که در تمام مراسمات رسمی باید کت پوشید که این غلط است، هرکسی در خیابان دیدیم کت میپوشد، مدیریت صرفهجویی را رعایت نمیکند. باید با توجه به اقلیممان لباسهای روشن و خنک بپوشیم.
وی درباره ساعت کاری و تغییر آن گفت: چه دلیلی دارد کارکنان ما ۵ صبح شروع به کار نکنند؟ چه دلیلی دارد بهترین ایام صبح را بخوابیم و تا ساعت ۴ در ادارات باشیم و در شهر از گرما رنج ببریم؟ دولت باید ساعت ۶ را به ساعت ۵ تقلیل دهد.
نماینده دوره ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برخی القائات با یک کشور انقلابی سنخیت ندارد. اگر نماز صبح ساعت خاصی دارد، برای این است که بعد از آن انسان به دنبال کار و زندگی برود. تعطیلی یا کمکردن ساعت اداری خلاف منویات مقام معظم رهبری است. اگر میخواهیم در کشورهای اسلامی پیشدار باشیم، چگونه ساعت کاری را میتوان کم کرد؟ خوشبختانه مجمع تشخیص و شورای نگهبان با این موضوع موافقت نکردند.
مرادی درباره رفع ناترازی انرژی، عنوان کرد: باید از راهکارهای فراوانی بهره جست، همه چیز از جزئیات و تک تک مردم شروع میشود؛ برای مثال نباید پردههای ضخیم در ادارات نصب شود، اتاق مدیران کل کشور را بررسی کنید، استاندارد تابش نور بر سطوح چقدر است؟ آیا مصرف اتاق مدیران استاندارد است؟ هرگز. متأسفانه سیستم نظارت و بازرسی نداریم و وزارت نیرو باید پایش لحظهبهلحظه داشته باشد و جرایم سنگین در نظر بگیرد. کارخانجات، ناترازی دارند و باید جبران شود و راهی برای آن پیدا شود. ما میتوانیم در استانهای گرمسیر به طور کلی ساعات کار را متحول کنیم و بتوانیم قبل از دشوارشدن شرایط به خدمترسانی بپردازیم.
وی با تأکید بر اینکه با همکاری یکدیگر این روزهای ناتراز عبور میکند، بیان کرد: امیدواریم طی سالهای آینده وضعیت نیروگاههای ما اینگونه نباشد. این اتفاقات بهدلیل وضعیت اقلیمی است و قطعا باید تدبیر کرد، اگر در مذاکرات آتی دولتهایی که با ما کنار خواهند آمد، در طرحهای سرمایهگذاری شرکت کنند، این امر میتواند ما را از کمبود بینیاز کند. همه دولتها در این بیبرنامگی شریک هستند، بخشی در دولت سیزدهم و بخشی در دولتهای گذشته بوده است.
این کارشناس حوزه انرژی در نهایت گفت: یک برنامه که در دولت یازدهم و دوازدهم قرار بود انجام شود، تبدیل ۲۵ میلیون بخاری گازی غیراستاندارد بود که متأسفانه فقط ۱۱ هزار تا ساخته شده و قیمت آن به نحوی بوده که صرفا برای آموزشوپرورش استفاده شود. اگر میخواهیم این ناترازی به زمستان کشیده نشود، باید بخاریهای گازسوز غیراستاندارد جمعآوری و از پکیجها استفاده شود و به سمتی حرکت کنیم که دیگر بخاری گازسوز نداشته باشیم.
مرادی تأکید کرد: یک شاخصی که از آن غفلت کردیم انرژی تابشی خورشید است که به برق تبدیل کنیم، بهدنبال این نیستیم که آبگرمکن خورشیدی با گرمای خورشیدی بسازیم که سادهترین شکل تبدیل انرژی است، نهادهای تصمیمگیر ما برای پاییز و زمستان آینده از تابش خورشید استفاده کنند نه نیروگاه خورشیدی. آبگرمکن خورشیدی ساخته شود که گازی برای گرمکردن استفاده نکنیم و همان آب را به صورت شوفاژ در منازل استفاده کنیم.